Vanaf 2023 mag door de nieuwe wet wegwerpbekers op kantoor, koffie en thee niet meer uit bekers worden gedronken, maar alleen nog uit ouderwetse bekers. Ook mogen plastic verpakkingen om kant-en-klaar eten mee te nemen vanaf 2024 niet meer gratis zijn in Nederland. Verbod op wegwerpbekers heeft demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg geschreven in een brief aan het parlement.

Koffie onderweg

Consumenten genieten volop van de wegwerpbekers thee en koffie onderweg, maar vieren het wel als ze bij aanbieders terecht kunnen die hun beker of bakje mee laten nemen. Deze bedrijven doen dit in de vorm van een retoursysteem of door consumenten hun eigen beker of bakje mee te laten nemen.

Elke dag wordt in Nederland 19 miljoen wegwerpbekers en voedselverpakkingen gebruikt en weggegooid, 7 miljard stuks per jaar. Europa heeft eerder Europees afgesproken dat het gebruik van single-use plastic in 2026 drastisch moet zijn verminderd. Lidstaten mogen zelf bepalen hoe ze dit invullen. Met deze nieuwe wet wegwerpbekers op kantoor verwacht Van Weyenberg een daling van 40 procent in 2026 ten opzichte van 2022.

Regelgeving Nederland wegwerpbekers

De wegwerpbekers bevatten een plastic voor warme dranken als thee en koffie. Volgens de demissionair staatssecretaris zijn dit soort verpakkingen vaak moeilijk te recyclen, waardoor veel van het materiaal uiteindelijk niet wordt gerecycled maar verbrand. Dit zorgt voor extra CO2-uitstoot. Ook belandt een deel van de wegwerpbekers op de straat als staatvervuiling.

Christiaan Bolck, onderzoeker aan de Wageningen University of Research (WUR), geeft aan dat hij gelooft dat deze maatregelen een positieve impact zullen hebben in de vermindering van de plasticvervuiling. Hij geeft aan dat het goed is dat de politiek zich ermee gaat bemoeien, omdat de vervuiling van onze planeet al jarenlang problemen romdom de klimaatveranderingen geeft.

De onderzoeker noemt de mogelijke reductie van 40 procent "enthousiast", maar hij is volgens hem een stap in de goede richting. Er zijn strengere maatregelen nodig om de impact op plasticvervuiling nog groter te maken. Hierbij kan je denken aan een verbod op plastic rietjes (waar al veel organisaties en horeca-gelegenheden mee ingestemd hebben). Daarnaast zijn er veel andere manieren dat er maatregelen genomen worden om Nederlanders bewuster te maken van de impact van plastic op het milieu.

Vervuiling in Nederland

In Nederland geld al een tijdje dat er statiegeld op grote plastic flessen en kleine plastic flessen is. Vanaf dit jaar wordt dit ook gedaan voor blikjes. Deze maatregelen zijn genomen om de milieuvervuiling tegen te gaan. In Nederland belanden elk jaar 150 miljoen blikjes en wegwerpflesjes op de straat, van de 2 biljoen blikjes die gebruikt worden. Zeventig procent van de straatvervuiling is teruggedrongen door de introductie van het betalen van plastic tasjes in supermarkten etc.

Ecofles helpt

Gelukkig kan Ecofles de helpende hand bieden bij de vervanging van de koffiebekers op kantoor. Ecofles biedt verschillende soorten bekers, mokken en flessen aan zodat je toch aan je koffie kan komen ‘s morgens. Denk bijvoorbeeld aan de duurzame rvs-thermoflessen die je op reis kan nemen, de bioplastic travelmugs die gemakkelijk in de trein te gebruiken zijn of aan herbruikbare drinkbekers voor op kantoor. Start nu met het milieu schoon te houden, koop duurzame producten.

Onze bioplastic kantoor mokken

Onze bioplastic kantoormokken zijn gemaakt van een biologisch afbreekbaar materiaal. Ze zijn duurzaam, gaan lang mee en hebben een neutrale CO2 uitstoot. Voor zakelijke klanten geldt een korting vanaf 15 stuks. Neem contact op met zakelijk@ecofles.nl voor een offerte!

Bekijk bioplastic serie