Wat kan ik doen tegen plastic afval?

Sinds het 'wonderproduct' plastic is uitgevonden is het enorm populair geworden. Tussen 1950 en 2017 is er namelijk maar liefst 9200 miljoen ton plastic geproduceerd. Daarvan is nog maar iets meer dan een kwart in gebruik. Daarnaast wordt vandaag de dag slechts 40% van het plastic binnen een maand weggegooid... Het resultaat, jaarlijks 300 miljoen ton plastic afval in de wereld.

 

1. Ga een keer ploggen

wat is ploggen?

Het klinkt logisch, maar het helpt enorm. Dit kunnen wij zeggen uit eigen ervaring. Ploggen is het opruimen van plastic afval in je buurt of wijk. Feitelijk houdt het in om met een grijper en afvalzak al het gedumpte plastic afval van de straat te halen. Je zal versteld staan hoe snel je afvalzak vol zit na een goed uurtje ploggen. Neem samen met familie of vrienden het heft in je eigen handen en zorg voor een nette wijk.

 

2. Neem je eigen tas mee naar de winkel

gebruik een herbruikbare tas

Gelukkig is hier al veel aandacht voor gekomen en zijn de plastic wegwerptasjes ook niet meer gratis. Toch valt dit in de categorie 'single use plastics'. Deze categorie neemt 40% in van al het geproduceerde plastic. In plaats van een wegwerptas is het veel beter om een eigen, duurzame boodschappentas mee te nemen. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonee!

 

3. Koop minder synthetische kleding

Geen synthetische kleding

Dit is misschien nog een minder bekend punt, maar synthetische kleding zorgt voor enorm veel microplastic's. Microplastic's zijn afgebrokkelde en afgesleten kleine plastic deeltjes. Door synthetische kleding te wassen en over het algemeen te gebruiken komen deze microplastic's overal terecht. Naar onderzoek blijkt dat 63% van onze kleding bestaat uit synthetische kleding.

 

4. Stop plastic waterflesjes

Stop plastic waterflesjes

Dit is de reden dat ecofles bestaat. Het is wereldwijd al een bekend probleem maar de cijfers zijn écht shocking. Internationaal worden er 1 miljoen plastic wegwerpflesjes geproduceerd.. per minuut! Dat zijn zo'n 480 miljard per jaar. De flesjes komen terecht in rivieren, oceanen en stoten daarnaast tijdens de productie enorm veel CO2 en giftige stoffen uit. Daarom verkopen wij de ecofles. Een RVS thermosfles of een bioplastic fles die herbruikt kan worden en duurzaam is geproduceerd.

 

5. Let op microplastics

microplastics in ons voedsel

Microplastic's zijn overal. Het zijn afgebrokkelde en afgesleten deeltjes plastics die niet met het blote oog zichtbaar zijn. Deze microplastics zijn overal terug te vinden. Natuurlijk in de oceanen en rivieren, maar ook gewoon in ons grond en water. Omdat het in ons grond en water zit komt het ook terecht in de gewassen op het platteland. Hierdoor zit het weer in ons eten en ja, ook in ons. Naar onderzoek blijkt dat er bij veel mensen ook microplastics in het bloed zit! (bron)

 

6. Gebruik je boerenverstand

Happy earth day nederland

Veel dingen spreken voorzich. Scheidt plastic afval, gebruik geen plastic rietjes meer en laat geen balonnen meer op om vervolgens ergens in de natuur af te breken. Als 7.9 miljard mensen zich een beetje meer inzetten tegen het plastic probleem dan helpt dat enorm veel. En dat start bij jou! Wij willen je daarmee helpen door een duurzame en herbruikbare ecofles te gaan gebruiken. Neem hem mee naar de starbucks, naar een dagje weg of gewoon op kantoor. Gebruik geen wegwerp bekertjes, waterflesjes en frisdrankflesjes meer. 

 

Broninformatie is afkomstig van onze partner plasticsoupfoundation