Mijn naam is Lorenzo, de oprichter van Ecofles.nl. Mijn besef over het plastic probleem is ontstaan tijdens mijn rondreis in Azië. In 2018 heb ik besloten om 'solo' een reis naar Azië te boeken, wat uiteindelijk een half jaar heeft geduurd. Tijdens de reis heb ik veel op Bali genoten. Ook ben ik voor een langere periode in Thailand en het Himalaya gebergte geweest. 

Toen ik in het begin van de reis aankwam op Bali was ik echt geschrokken. Iedereen die het milieu nieuws volgde begin 2018 heeft het wel meegekregen, de overvloed van plastic afval op Bali. Dit kwam omdat de stroming zo stond dat al het plastic afval aanspoelde op de stranden. Dit was mijn welkomsuitzicht op Bali:

Na een hele leuke tijd op Bali te hebben gehad, ben ik doorgereist naar het Himalaya gebergte. Dit ligt in Nepal, en om daadwerkelijk in het gebergte te komen vlieg je eerst naar de hoofdstad Kathmandu. In Kathmandu is een enorm rijke cultuur die ongekend is voor de meeste westerse. Na een week te acclamatiseren ben ik het gebergte in getrokken. 

In de Himalaya's viel me op dat alles dat naar boven gaat gedragen en getild moet worden. Van eten, drinken maar ook bouwmaterialen zoals hout. Hier is een foto van een local die ik tegen ben gekomen. Door de locals kunnen de touristen soepel lopen in het gebied en is er voldoende beschutting en eten in de bergen.

Na 2 weken te hebben genoten in dit gebied was het me duidelijk hoe het werkt in de Himalaya's. De local's brengen voornamelijk eten naar boven. Maar om te kunnen drinken ben je alleen een fles nodig. Het gletsjerwater is namelijk drinkbaar in de Himalaya's. Het enige wat hiervoor nodig was is een herbruikbare fles. Op deze plek heb ik me echt verbaasd tijdens mijn reis.

Deze foto is gemaakt voor de berg Lhotse. Dit is één van de hoogste bergen ter wereld en staat voet aan voet met de Mount Everest. Dit gebied is zo onbegaanbaar dat de locals dagelijks naar boven lopen om eten te brengen. En toen zag ik dit. 

Ik heb in totaal honderden, duizenden plastic waterflesjes zien rondslingeren in de Himalaya's. Dit was het punt dat ik me bewust werd hoe groot ons probleem is. Dit had simpelweg voorkomen kunnen worden door een herbruikbare waterfles mee te nemen, en te vullen met vers gletsjerwater. En dat is de reden dat ik Ecofles.nl heb opgericht. Alle producten zijn met een minimale ecologische voetafdruk. Ook verkopen we Ecoflessen van bioplastic. Dit is een plastic gemaakt van mais en andere plantaardige grondstoffen. Deze bioplastics zijn daarnaast ook nog biologisch afbreekbaar. 

Ik hoop vooral om mensen te kunnen inspireren met mijn verhaal. Ook zou ik het geweldig vinden om van jullie te horen wat jullie doen voor het milieu. Misschien heb je wel tips om Ecofles.nl nog milieubewuster te maken? Voel je vrij om op de contactpagina een bericht achter te laten, of om direcht een mail te sturen naar samen@ecofles.nl